Ca zona Baia de Fier- Polovragi este o zona foarte frumoasa, nu cred ca este o noutate pentru nimeni și ma bucur tare ca Oltenia de sub munte este din ce în ce mai căutată de turiști. Am revenit de data aceasta în Baia de Fier pentru a o sărbători pe micuța noastră care împlinea 7 ani. Din păcate sejurul nostru a început nefericit din pricina unor neînțelegeri legate de cazare- o surpriza neplăcută pe care nu am anticipat-o. Nu vreau să vorbesc despre asta decât ca îmi pare tare rău că am stricat programul de weekend pentru 2 familii de prieteni pe care i-aș fi vrut alături de noi. Partea buna din aceasta experiență este ca am învățat câte ceva legat de comunicare dar și ca mi-a dat ocazia sa descopăr o alta pensiune minunata în aceasta zona.
Ajutorul a venit de data asta din partea finei noastre care folosindu-și relațiile din zona ne-a salvat de o întoarcere prematura la Craiova. Cu ocazia asta am văzut și faptul că zona este cu adevărat apreciata pentru că ne-a fost imposibil sa găsim 7 camere libere în același loc. Pensiunea despre care vreau sa va vorbesc se numește “Cocosul de munte” și este situata aprobate de ieșirea din Baia de Fier, pe drumul spre Polovragi. Noi veneam dinspre Novaci și ne-a fost ușor sa o găsim pentru că proprietarul ne trimisese locația pe Whatsapp dar cu siguranță o sa o găsiți și voi ușor deoarece este la strada principala iar la marginea drumului o sa vedeți mulți paleti cu piatra. Asta pentru ca oamenii mai au câte ceva de lucru la pensiune ci pentru ca proprietarii sunt și distribuitori de piatra. Este vorba de fratii Ionuț și Radu Radescu care au practic fiecare câte o vila foarte frumoasa într-o imensitatea de curte. Ca cei doi frați sunt oameni muncitori îți dai seama de cum ajungi la poarta și vezi gardul bine îngrijit de piatra (evident) și fier iar mai apoi după ce stai de vorba cu ei îți dai seama ca sunt oameni cumsecade și cu credință în Dumnezeu care nu s-au zgârcit la nimic pentru a face oaspetele sa se simtă bine. Oamenii abia au început afacerea dar judecând după pasiunea cu care vorbesc despre ce mai doresc sa facă și după bunul gust al lucrurilor realizate deja, cu siguranță vor reuși sa impresioneze.
Ambele case au câte 6 camere dar nu sunt identice și fiecare are ceva deosebit care te-ar pune cu siguranță în încurcătură dacă le-ai găsi pe amândouă libere și ar trebui sa alegi una. Casa din stânga este a lui Ionuț și are pereții din jurul întrării placați rustic cu resturi de piatra care dau foarte bine împreună cu scările de la întrare de travertin. Aici va fi și restaurantul și bucătăria. Spun “va fi” pentru ca bucătăria nu este încă funcțională dar Ionut ne-a spus ca în curând vor putea oferii și acest serviciu. Noi de data aceasta am servit micul dejun și una dintre cine la prietena noastră de la “Casa cu salcami” care s-a întrecut pe sine și de data aceasta. Sala restaurantului arata foarte bine, o îmbinare foarte reușită între albul pereților și pavajul de piatra dar și cu lemnul de aproape 100 de ani folosit pentru placarea stâlpilor și grinzilor. De mare efect în aceasta sala este și barul care este făcut din același lemn din “soprul mătușii”. Urci apoi scările către camere și ajungi într-un hol larg cu câte 3 camere pe fiecare parte. Camerele sunt mari, foarte elegante, cu pat mare din lemn masiv, cu peretele de la capul patului pavat foarte frumos cu bucăți de lemn vechi lăcuit, cu parchet de lemn, cu bai foarte curate și la fel de elegante, placate și ele de-asemenea cu piatra. Pana și galeria de care este agățată perdeaua și draperia era făcută din același lemn vechi, frumos recondiționat și sculptat.
Casa din dreapta este a lui Radu, la fel de frumoasa și cu bun gust, are scările și fundația pavate cu piatra debitata care da foarte bine cu lemnul balustradelor celor 4 terase(parter și etaj). Mie mi-a plăcut foarte mult și ușa sculptata în lemn masiv dar și măsuțele rustice din fiecare terasa. După ce am întrat am fost plăcut impresionat de livingul foarte mare, un loc unde cei mici se pot distra în voie dacă cumva ai ghinion și vremea nu-i lasă să se bucure de aerul curat. Scara de lemn, cu balustrade de fier forjat, este de asemenea de mare efect și cu mare priza atât la copii cât și la adulți. Aici sunt tot 6 camere, 2 jos cu întrare din living și alte 4 la etaj care de fapt este o mansarda înaltă. Și aici între cele 4 camere este un spațiu destul de mare, loc de alergat pentru cei mici sau unde poți sta la taifas cu prietenii. Camerele sunt suficient de mari, curate, cu mobila de pal dar bine lucrata, cu peretele de la capul patului cu caramida aparenta care da un aspect aparte camerei, cu băile placate și ele cu piatra si foarte curate ceea ce te face sa te simți foarte confortabil aici.
Dacă am vorbit despre cele 2 case, sa va spun câteva vorbe și despre curte care chiar dacă nu este terminată, arata destul de bine. În partea din fata sunt de efect aleile pavate cu piatra dar și cele 4-5 pietre mari poroase care țin loc de ghivece cu flori. În partea din spate, o imensitatea verde cu fântână în mijloc iar în spatele casei lui Ionuț vei găsi un loc unde sa poți sta o zi întreaga fără sa te plictisești. Aici găsești o bolta deasa de vita de vie sub care pe deoparte sunt puse mese de lemn cu băncuțe iar pe partea cealaltă mai multe hamace care au făcut deliciul copiilor. Tot acolo este și zona de grătar, o piscina supraterana, câteva șezlonguri și un ciubar de lemn unde te poți relaxa cu un pahar de vin în mana.
Despre ce poți sa faci în aceasta zona, cred ca putem vorbi o săptămână fără întrerupere, de la minunile create de natura în frunte cu cele 2 peșteri din zona pana la minunile create de mana omului reprezentate de mănăstirile din zona și “Pădurea colorata“.
Una peste alta, doua case frumoase care se completeaza reciproc prin ceea ce oferă, o curte generoasa cu o priveliște superba în spate, cu zona de relaxare și cu doi oameni care fac cu pasiune tot ceea ce fac sunt ingredientele pentru o vacanță cu familia foarte reușită.

Acest blog vă recomandă destinații de vacanță testate, unde vă puteți bucura de timpul petrecut cu familia fără a cheltui o avere